‘Throwback’ :Institut Teknologi MARA Naik Taraf Ke Universiti

‘Throwback’ :Institut Teknologi MARA Naik Taraf Ke Universiti

 

Sejarah Universiti Teknologi MARA bermula sebagai Dewan Latihan RIDA yang beroperasi mulai November 1956 di Petaling Jaya,Selangor. Dewan Latihan ini ditubuhkan bertujuan sebagai pusat percubaan menawarkan kursus persediaan untuk remaja luar bandar aliran Inggeris. RIDA yang merupakan singkatan bagi Rural and Industrial Development Authority, dibentuk pada tahun 1950 untuk membantu menaik taraf ekonomi penduduk Bumiputera. Dewan Latehan ini merupakan inspirasi Dato’ Onn bin Ja’afar, hasil dari lawatannya ke Ceylon (sekarang Sri Lanka), pada tahun 1951.

Tidak lama kemudian, iaitu pada bulan Jun 1965, Dewan Latehan RIDA diletakkan di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA), dan namanya ditukar kepada Maktab MARA. Maktab ini terus berkembang hingga menjadi unit terpenting dalam Bahagian Latihan MARA, hinggalah pada 14 Oktober 1967, Maktab MARA ini mendapat nama baru Institut Teknologi MARA (ITM).

Seterusnya pada tahun 1996, ITM telah dinaik taraf menjadi sebuah universiti. Namun begitu, namanya tidak ditukar hinggalah pada 26 Ogos 1999, Institut Teknologi MARA dengan rasminya dinamakan Universiti Teknologi MARA (UiTM).

One Response to "‘Throwback’ :Institut Teknologi MARA Naik Taraf Ke Universiti"

  1. FIKRI  April 29, 2019 at 10:52 am

    PATUT ADA ITM DAN ADA UITM SEHINGGA HARI INI TAPI SEKRANG YANG ADA CUMA UITM…ADAKAH INI YANG TERBAIK

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.